Cikkek:

Év végi összefoglaló 2013

Írta: Kovács Ricsi

2004. január 5.

A tavalyi év különleges volt Egyesületünk életében. Régóta esedékes volt, hogy a további eredményes kutatás érdekében elvégezzünk egyéb, talán kevésbé kellemes, de szükséges feladatokat is, amiket - a felmerült nehézségek ellenére - sikeresen végigvittünk. Mindezek mellett folytattuk barlang-feltárásainkat, és magunk is meglepődtünk, milyen sok új járatot találtunk 2013-ban.

Ebben az évben is sikerült mintegy 700 méter új részt felfedeznünk a Csévi-szirteken. Az új barlangrészekben több meglepő érdekességet is találtunk. Az egész nyáron át heti rendszerességgel kutatott Szopláki-ördöglyukban komoly áttörést értük el azzal, hogy megtaláltuk a barlang folytatását. 110 méter mélységbe jutottunk le egy tágas, ősi víznyelő járatban.

Esztramoson barlangtérképezéseket végeztünk, melynek során megtaláltuk az 5. szint régóta keresett táróit. Itt felfedeztünk egy 80 méter hosszú képződményekben és látványos oldásformákban gazdag barlangot.

A Nagyharsányi-kristálybarlang térképezése során jelentős hosszban mértünk fel eddig térképen nem szereplő járatokat, valamint több száz méter új képződményekkel dúsan borított részt fedeztünk fel. Az eddig 600 méter hosszú barlang méréseink alapján meghaladja az 1400 métert és ezzel a Mecsek-Villányi-hegység második leghosszabb barlangja lett.

A június végéig tartó barlangjáró tanfolyamunk kapcsán heti rendszerességgel voltak gyakorló túráink és több hosszú hétvégés barlangtúrát is tartottunk.

Végre befejeztük a Csévi-szirtek 20 éves kutatásáról szóló filmünket. Az Ariadne-barlangjai - 20 év a Pilis mélyén című alkotás a Csodakút természetfilm fesztiválon elnyerte a legjobb operatőr és a legjobb utómunka díjat. A filmet a Duna TV többször vetítette. A Cholnoky Jenő Karszt- és Barlangkutatási Pályázaton is első helyezést értünk el vele.

Németh Róbert tagunk egyéni kategóriában szintén első helyezést ért el a pályázaton a Bakony víznyelőiről szóló pályamunkájával.

A Szegeden megrendezett Barlangkutatók Szakmai Találkozóján több előadást is tartottunk, nagy sikerrel vetítettük a filmünket, valamint elkészítettük az eddigi filmjeinket tartalmazó dupla lemezes DVD-t amiből 150 darabot szét is osztottunk a konferencia résztvevői között.

Az őszi időszakban két hosszú hétvégés barlangtúrát tettünk Rozsnyói barlangászok vendégeként a Szlovák-karszt barlangjaiban. Novemberben pedig erdélyi barátaink meghívására többek között a Szelek-barlangjában túráztunk. Az év végét Jósvafőn zártuk, ahol segédkeztünk a Baradla Hosszú-Alsó-barlang kutatásában. Sikerült egy elfeledett, régóta keresett hasadékot megtalálnunk, ami a további kutatások kulcspontja lehet, valamint felfedeztünk egy kisebb új részt is.

Decembertől 11 új taggal bővült Egyesületünk, akik sok ígéretes bontási hely feltárásában vehetnek részt. Reméljük mostantól ismét minden energiánkat a kutatásra fordíthatjuk és idén csendesebb, de még eredményesebb évünk lesz.

 

Kovács Richárd és Ádám Bence

Pin It

Comments powered by CComment

Kategória: