Leány-Legény-barlang átmenőtúra

Túravezető: Ádám Benceleany legeny terkep

Túra idő: 3 óra

Megközelítés oda-vissza: 5 perc

Nehézség: Közepesen nehéz

Létszám: 8 fő

Péntek: 3 túra 9.00, 12.00, 15.00

Szombat: 3 túra 9.00, 12.00, 15.00

Vasárnap: 3 túra 9.00, 12.00, 15.00

A túra indulási pontja: térkép  fotó

N 47° 41.946',   E 18° 50.593'

A Csévi-szirtek lábánál a Legény-barlang bejáratához felvezető ösvénynél, az információs táblánál. Klastrompusztáról piros barlang jelzésen közelíthető meg, egy kilométer gyaloglással.

Útvonal: Kis-terem - Cseppkő-fal - Alvilág - Korona-terem - Tavas-terem - Legény-barlang Óriás-terem - Sár-lyuk - Belső-terem - Középső-terem - Legény kijárat

Túra leírása: A találkozási ponttól pár perc gyaloglással érjük el a Leány-barlang bejáratát. Az ajtó után 100 éve ismert részeken haladunk egyre mélyebbre. A járatok kényelmesek, kisebb mászást csak a Cseppkő-fal letörése jelent. Az Alvilág tágas járata után mászunk fel az 1991-ben feltárt részekbe. Innen bujkálósabb járatok következnek kisebb-nagyobb termekkel. A túra leglátványosabb része a Tavas-terem, ahol szép cseppkő képződményeket láthatunk. A névadó medencéban azonban alig van víz. Innen 1999-ben átbontott átjárón jutunk le a Legény-barlang Óriás-termébe. A Kalcitos nevezetű átjáró a múltban többször beomlott. Nevét az alsó részén látható nagyméretű kalcit kristályokról kapta. Ma már ácsolat biztosítja a könnyű és biztonságos áthaladást. Az Óriás-terem még régi elnevezés, most már igazán eltörpül a Vacska-barlang nagy termei mellett. A terem felső végében szép fehér cseppkőlefolyást láthatunk. A múltban ezt teljesen összesározták, de szerencsére sikerült megtisztítani, így a terem egyik legszebb látványossága lett. Innen 50 méter magasra mászunk fel a hírhedt Sár-lyukban. A szűkület tágításoknak, tereprendezéseknek és néhány kapaszkodó beépítésének köszönhetően ma már sokkal könnyebben járható és a ruhánk is lényegesen tisztább marad. Az utolsó 10 méteres kürtőn kimászva lemegyünk a Belső-terembe, ahol egy nagynyomású mosóval tisztított hófehér cseppkőfalat tudunk megnézni. Innen kényelmes járatokon megyünk tovább. Kis kitérőt tehetünk a Vörös-terembe. Itt letisztított vörös cseppkőlefolyást csodálhatunk meg. Nagynyomású mosóval a terem nagy részét letisztítottuk. A kijárat, vagyis a Legény-barlang előcsarnoka, innen már csak pár perc. Régen 1-2 órás küzdelem volt a kijutás a Betyár-lyuk szűkületén és a Pénztáron keresztül. 

Pin It

Comments powered by CComment

Kategória: