Vacska-barlang nagy termek

Túravezető: Kiss Klaudia, Márton Nikolettavacskatermekterkep

Túra idő: 3 óra

Megközelítés: oda-vissza 5 perc

Nehézség: Közepesen nehéz

Létszám: 8 fő

Péntek: 3 túra 9.00, 12.30, 15.30

Szombat: 3 túra 9.00, 12.30, 15.30

Vasárnap: 2 túra 9.00, 12.30

A túra indulási pontja: térkép  fotó

N 47° 41.946',   E 18° 50.593'

A Csévi-szirtek lábánál a Legény-barlang bejáratához felvezető ösvénynél, az információs táblánál. Klastrompusztáról piros barlang jelzésen közelíthető meg, egy kilométer gyaloglással.

Útvonal: Rózsát-terem-Ékszerdoboz-Végtelen-hasadék-Mérföldkőháti-terem-Pálmacseppkövek-Fennkőháti-terem-Középszint-Mérfőldkőháti-terem-Végtelen-hasadék-Ékszerdoboz-Rózsát-terem

A túra a Vacska-barlang két legnagyobb termébe vezet el. Ez a Vacska extra túra rövidített változata.

Túra leírása: A találkozási ponttól pár perc séta az 1999-ben felfedezett Vacska-barlang bejárata. Akkor egy vadmacskát követve bukkantunk a 13 méter hosszú kis barlangra. A bontott bejárati szakasz után érjük el az első belyukadási pontot, a látványos cseppkövekkel díszített Rózsát-termet. 2008-ban itt történt meg az áttörés. Ezután rögtön az Ékszerdoboz fülkéje következik szép képződményekkel, majd tekergős járatokon érünk be a Teremőr-terembe. Innen kényelmes létrán mászhatunk fel a Végtelen-hasadékban 20 méter magasra. A ferde hasadék járatain átjutva érünk el egy termecskébe, ahonnan ismét lefelé vezet az út. Hamarosan a kutatásban is mérföldkövet jelentő Mérföldkőháti-terem látványos csarnokába mászhatunk le. A 40 méter hosszú teremben nagy kőtömbökön kapaszkodunk felfelé, majd kisebb folyosó és szűkebb felmászások után érjük el a Kút nevezetű aknát. Fölötte kapaszkodó kötél segítségével kelünk át és mászunk tovább meredeken felfelé. Jobbra 4 méteres cseppkőgyertyákat láthatunk. A meredek szakasz végén a Vacska-barlang legnagyobb csarnokába a Fennkőháti-terembe tekinthetünk le. A terem felső részébe tudunk lemászni, majd nagy omladéktömbök között mászunk le a Középszint folyosójába, amin keresztül visszatérünk a Mérföldkőháti-terem tetejébe. Innen a már ismert útvonalon megyünk vissza.

Pin It

Comments powered by CComment

Kategória: