Vacska-barlang köteles túra

Túravezető: Kovács Jenővacskakotelesterkep

Túra idő: 4 óra

Megközelítés oda-vissza: 5 perc

Nehézség: Nehéz

Létszám: 6 fő

Péntek: 2 túra 9.00, 14.00

Szombat: 2 túra 9.00, 14.00

Vasárnap: 2 túra 9.00, 14.00

A túra indulási pontja: térkép  fotó

N 47° 41.946',   E 18° 50.593'

A Csévi-szirtek lábánál a Legény-barlang bejáratához felvezető ösvénynél, az információs táblánál. Klastrompusztáról piros barlang jelzésen közelíthető meg, egy kilométer gyaloglással.

Útvonal:Rózsát-terem-Ékszerdoboz-Teremőr-terem-Végtelen-hasadék-Mérföldkőháti-terem-Pálmacseppkövek-Fennkőháti-terem-Közkőháti-terem-Mélykőháti-terem-Omladéklabirintus-Középszint-Mérföldkőháti-terem-Parakőháti-terem-Végtelen-hasadék-Főnyomó-cső-Nagykőháti-terem-Kepesztő-Rózsát-terem

A túra végigvezet a Vacska-barlang legnagyobb termein. Két helyen is slószt kell használni, valamint mászásokra és szűkebb szakaszokra is fel kell készülni. Csak jó kondícióban lévő, gyakorlott barlangászoknak ajánlott.

Túra leírása: A találkozási ponttól pár perc séta az 1999-ben felfedezett Vacska-barlang bejárata. Akkor egy vadmacskát követve bukkantunk a 13 méter hosszú kis barlangra. A bontott bejárati szakasz után érjük el az első belyukadási pontot, a látványos cseppkövekkel díszített Rózsát-termet. 2008-ban itt történt meg az áttörés. Ezután rögtön az Ékszerdoboz fülkéje következik szép képződményekkel, majd tekergős járatokon érünk be a Teremőr-terembe. Innen kényelmes létrán mászhatunk fel a Végtelen-hasadékban 20 méter magasra. A ferde hasadék járatain átjutva érünk el egy termecskébe, ahonnan ismét lefelé vezet az út. Hamarosan a kutatásban is mérföldkövet jelentő Mérföldkőháti-terem látványos csarnokába mászhatunk le. A 40 méter hosszú teremben nagy kőtömbökön kapaszkodunk felfelé, majd kisebb folyosó és szűkebb felmászások után érjük el a Kút nevezetű aknát. Fölötte kapaszkodó kötél segítségével kelünk át és mászunk tovább meredeken felfelé. Jobbra 4 méteres cseppkőgyertyákat láthatunk. A meredek szakasz végén a Vacska-barlang legnagyobb csarnokába a Fennkőháti-terembe tekinthetünk le. (Idáig a túra útvonala megegyezik a Vacska-barlang nagy termek túrával) A terem felső részébe tudunk lemászni, majd tovább egy hasadékban kötélen ereszkedünk le a Közkőháti-terembe. Itt újból látványos cseppkövek fogadnak. Tovább lefelé 20 méteres ereszkedéssel érünk le a Mélykőháti-terembe, ahonnan egy omladéklabirintuson keresztül jutunk fel a Középszint folyosójába. Ezeken a szakaszokon cseppköveket nem, viszont szép kalcitokat láthatunk. Innen visszatérünk a Mérföldkőháti-terem alsó részébe, ahonnan egy újabb csarnokba a Parakőháti-terembe mászunk le. Hogy miért ez a neve, az majd ott kiderül… Ezután a már ismert útvonalon megyünk vissza egészen a Teremőr-teremig. Ennek az aljából a Főnyomó-cső szűk járatán át érünk be a Nagykőháti-terembe, ami az első nagy terem volt a Vacska-barlangban. Itt is szép cseppköveket láthatunk, köztük egy 3 méteres cseppkőoszlopot is. A terem után elhaladunk még a Mecset nevezetű cseppkőcsoport mellett, majd szűkebb, bujkálós járatok következnek. Láthatunk még egy szép cseppkőlefolyást, aztán beérünk a Tiltott-terembe. A 2010-es árvízkor itt egy nagy tó állt, amibe a felette található kürtőből záporozott a víz. Innen 17 méteres mászás vár ránk a Kepesztő nevezetű szűk hasadékban. A felfedezését követően igen küzdelmes volt benne közlekedni, mára azonban már lépések segítik a feljutást. A felmászás végén a barlang első termébe a Rózsát-terembe jutunk. Innen pedig már nincs messze a felszín.

Pin It

Comments powered by CComment

Kategória: