Ariadne-barlang túra

Túravezető: Soproni Péterariadneterkep

Túra idő: 40 perc

Megközelítés oda-vissza: 1 óra

Nehézség: Könnyű

Létszám: 6 fő

Péntek: 4 túra 9.00, 11.00, 13.00, 15.00

Szombat: 4 túra 9.00, 11.00, 13.00, 15.00

Vasárnap: 4 túra 9.00, 11.00, 13.00, 15.00

A túra indulási pontja: térkép  fotó

N 47° 41.946',   E 18° 50.593'

A Csévi-szirtek lábánál a Legény-barlang bejáratához felvezető ösvénynél, az információs táblánál. Klastrompusztáról piros barlang jelzésen közelíthető meg, egy kilométer gyaloglással.

A barlang kizárólag tiszta ruhában látogatható!

Túra leírása: A találkozó ponttól fél óra – két kisebb barlangot is érintő – hegymenettel érjük el a 2005-ben felfedezett Ariadne-barlang bejáratát. Az ajtó után néhány méterrel rögtön egy tágas folyosó tetejénél találjuk magunkat. Kisebb lemászással érünk le a kényelmesen járható részre. Itt két irányba lehet továbbmenni. Előre a tágasabb részben szép hegyitejjel bevont falfelületeket és kalcitlemez lerakódásokat tekinthetünk meg. A terem végében szép cseppkövek is vannak a falak nagyrészt fehérek. A lemászásnál balra fordulva szűkebb folyosóba jutunk. A falak szépen oldottak és nagy felületeken hegyitejjel borítottak. Ennek a folyosónak az aljából nyílik az a szűk kis akna, ami átvezet a Legény-barlangba. 2006-ban itt kötöttük össze a két barlangot. Tovább haladva szép cseppköveket, tetaráta medencéket és barlangi gyöngyöket láthatunk. Egy oldalterembe benézve látványos cseppkőlefolyást nézhetünk meg, míg tovább néhány méter után tágasabb részbe érünk. Itt tágas cseppköves kürtő vezet a felsőbb szintű járatokba. A mennyezeten szép cseppkőzászlók vannak. A túra idáig tart. Innen a már ismert úton megyünk vissza a bejárathoz, majd le a hegyoldalban a találkozó pontig.

Pin It

Barlangtúrák

Barlangtúra Nehézség Túraidő Fotók Túraleírás
Ariadne-barlang Könnyű 1 óra Képek Leírás
Ősi-barlang Könnyű 30 perc Képek Leírás
Legény-barlang felfedező Könnyű  1,5 óra  Képek  Leírás 
Legény-barlang Cherubion Könnyű 3 óra  Képek  Leírás 
Ajándék-barlang felső részek Könnyű  2 óra  Képek  Leírás 
Ajándék-barlang mélypont Közepes  3 óra  Képek  Leírás
Rejtekút-Legény átmenőtúra  Közepes  3 óra  Képek Leírás 
Leány-Legény átmenőtúra  Közepes  3 óra  Képek  Leírás 
Kőoszlopos-Leány átmenőtúra  Közepes  3 óra  Képek  Leírás 
Legény-Vacska átmenőtúra  Közepes  3 óra  Képek Leírás 
Vacska-barlang nagy termek  Közepes  3 óra  Képek  Leírás 
Vacska-barlang köteles  Nehéz  4 óra  Képek  Leírás 
Indikációs-barlang  Nehéz  3 óra  Képek  Leírás 
6 barlangos átmenőtúra Nehéz 6-8 óra Képek Leírás
Pin It

60. Barlangnap - 2016. június 23-26.

A 60. Barlangnap - Egyesületünk szervezésében - ismét a Pilisben lesz. A résztvevők bejárhatják az Ariadne-barlangrendszert, az Ajándék-barlangot valamint a Csévi-szirtek kis barlangjait. A rendezvény bázisa most is a Klastrompuszta melletti tisztáson lesz.

Barlangnap 028 Kovacs Richard

Pontosan huszonöt éve, 1991 áprilisában sikerült először Ricsinek és Ádámnak új, addig ismeretlen részbe jutni a Leány-barlangban. Azóta folyamatosan kutatunk a Szirteken, a négy évvel ezelőtti rendezvény óta is komoly fejlesztéseket csináltunk. Ennek köszönhetően a barlangrendszer gyönyörű, de távoli részei is könnyebben elérhetőek lettek. Másrészt impozáns új részeket is feltártunk, ezért a bejárható túra-útvonalak jelentősen megváltoztak 2012-höz képest.

14 különböző barlangtúrát tervezünk, az 1–2 órás könnyű barlanglátogatástól az egész napos, hat barlangon átvezető extrém átmenőtúráig,  mindenki találhat kedvére valót. Ezen kívül kicsiknek és nagyoknak szóló felszíni programokkal is készülünk.

Szombaton hagyományos Marcel Loubens Kupa barlangász-verseny, az elmélet kedvelőinek pedig Kessler Kupa lesz. Az esti jó hangulatot az Adrenalin Tourist Rock Band szolgáltatja.

Mindent megteszünk azért, hogy most is sikeres, jó hangulatú legyen a Barlangnap. A következő hetekben folyamatosan fogjuk feltölteni az információkat ide a honlapra, valamint a Facebookon is beszámolunk az előkészületekről .

Pin It

Ősi-barlang túra

Túravezető: Krekk Ivettositerkep

Túra idő: 30 perc

Megközelítés oda-vissza: 5 perc

Nehézség: Könnyű

Létszám: 5 fő

Péntek: 6 túra 09.00, 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00

Szombat: 6 túra 09.00, 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00

Vasárnap: 6 túra 09.00, 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00

A túra indulási pontja: térkép    fotó

N 47° 41.946',   E 18° 50.593'

A Csévi-szirtek lábánál a Legény-barlang bejáratához felvezető ösvénynél, az információs táblánál. Klastrompusztáról piros barlang jelzésen közelíthető meg, egy kilométer gyaloglással.

A barlang kizárólag tiszta ruhában látogatható!

Túra leírása: A 120 méter hosszú kis barlangból mintegy 50 méter részt lehet és érdemes a túra keretében megnézni. Gyakorlatilag 5 perc alatt bejárható, így ennek a barlangnak a megtekintése nem a túrázásról szól. A barlang a szirtek déli oldalán nyílik, és a felső-triász dachsteini mészkőben karsztvízszint alatti oldódással alakult ki. Az 1999-ben felfedezett barlang különlegessége régészeti értékeiben rejlik. Felfedezésekor cserépedényeket, emberi- és állati csontokat találtunk. A Szirteken az Ősi-barlang az egyetlen, barlang, amelyben emberi maradványok kerültek elő. Alapos régészeti ásatás nem volt a barlangban, de a talált leletek azóta már múzeumban vannak. A leletek többsége a késő rézkori badeni kultúrába sorolható, de néhány középső rézkori és bronzkori lelet is előkerült. Külön érdekesség, hogy a falakon 5000 éves fáklyanyomok láthatóak. A múltban a barlangnak két alsóbb bejárata is volt, amik azóta beomlottak és mára már lejtőtörmelék fedi azokat. Mára modern ajtón keresztül és létrán juthatunk le a barlangba.

A barlang első régészeti bejárásáról itt olvashatsz.

A talált leletekről szóló cikket pedig innen töltheted le.

Pin It